Postage everyday except Public Holiday. Postage Fee only RM5.50 for 3kg first SM/SS. Happy shopping!! Shop Now!
Cart 0

Sirkus Pohon - Andrea Hirata

RM 35.00



.
Siapa yang dah baca novel Sirkus Pohon karya @hirataandrea ? Ada satu dialog dalam novel tersebut yang menjadi sentilan untuk kita sehari-hari.

"Dan, ingat bos, ini penting, basa-basi sudah tidak jaman. Basa-basi adalah sepupu munafik."

Basa-basi kalau diterjemahkan adalah formality, atau sesuatu yang dibuat kerana kebiasaan, protokol, ritual. Dalam erti kata lain, sesuatu yang dilakukan atau diucapkan tanpa ada penjiwaan, penghayatan, pemaknaan yang mendalam.

Misalnya bila lama tak bertegur sapa dengan kawan, orang ucapkan, "Hai..Apa kabar?"....lepas tu krik krik krik...Contoh lain, esok bila terlambat nak ke kelas atau tempat kerja, orang akan bagitau kawan yang dah sampai, "Aku dah on the way ni." Padahal baru pakai kasut depan pintu rumah....Ataupun, "Jalan jem teruk." Padahal memang dah tau kawasan tu selalu jem. 😂

Itulah antara beberapa contoh basa-basi. Dan sekarang dah tak trend untuk benda-benda tu. Zaman sekarang orang nak something yang deep, ada makna, tulus, integriti dll....Haa, macam posting ni, bukan sekadar basa-basi, tapi ditulis dengan sepenuh hati. 😎😇

Nak belajar hal-hal yang lebih menarik dalam novel ni? Cepat-cepatlah hubungi kami melalui link di bio atau Whatsapp. Ada sebab kenapa buku-buku Andrea Hirata selalu jadi best seller. 😍 Dan Anda tentu nak tahu kenapa. Harga RM 35 sahaja, ready stock, khusus untuk pengiriman ke Malaysia dan negara selain Indonesia. Terima kasih.

.
#sirkuspohon #bentangpustaka #andreahirata #ilovebuku #bukubestseller #bukuindonesia #bibliophile #bookstagram #igbook #igquote #sundayfunday

Customer comments

Author/Date Rating Comment